Ceas = timp si responsabilitate

M-am gandit eu astazi sa dau niste sfaturi simbolice la frma unde mi-am facut proiectul la calitatea vietii si lumea nu a prea inteles… asa ca m-am gandit sa le explic. Io le-am zis cam asa:

Cand esti mic nici macar nu esti constient de existenta ceasului. La un moment dat vine vremea in care mama vine sa te trezeasca ca trebuie sa mergi la gradinita, apoi la scoala etc. Si uite asa inveti ca a trecut vremea in care poti dormi nonstop si cand te trezesti trebuie doar sa „urlii” un pic si vine mama in 2 secunde si verifica ce anume nu e in regula: ti-e foame, trebuie sa iti schimbe pampersul etc si rezolva cat de repede poate ca sa fi confortabil.

Apoi vine o zi in care vei primi un ceas cadou si vei fi invatat cum sa-l utilizezi. Va fi o perioada cand veti lucra in paralel, iti vei pune si tu ceasul sa sune, dar va veni si mama sa verifice ca te-ai trezit.

Urmeaza perioada cand mama nu va mai fi prin preajma si nu va mai verifica nimeni ca te-ai trezit la timp. Si asta nu pentru ca nu vrea sau nu poate, ci pentru ca iti vrea binele. A venit vremea ca si tu sa cresti.

Ultima faza e cand va trebui sa iei rolul mamei si sa trebuiasca sa fi tu ceas pentru altii si apoi sa faci cadou un ceas.

Si acum explicatia:

Cand vi pentru inceput intr-o firma esti ca un bebe care nu stie ce si cum. Vine seful (mama – am ales mama pentru ca mama e cu afectiunea, iar tata cu regulile, si e foarte important ca sefului sa nu ii lipseasca acea parte de empatie), care cu tact si responsabilitate va invata bebele (noul angajat) tot ce trebuie sa faca. Incet incet il va invata sa foloseasca ceasul si apoi il va incredinta (va incepe sa ii incredinteze sarcini si responsabilitati). Pentru o perioada vor lucra impreuna: adica va fi mereu alaturi si va da feedback, ca sa se asigure ca a inteles ce si cum trebuie sa faca. Va urma apoi periada cand va considera oportun si va considera ca ai crescut destul de mare si de intelept si iti va lasa ceasul tie (sarcinile si responsabilitatiile). Asta doar penru ca iti vrea binele, ca vrea ca tu sa cesti si ca sa poti ajunge si tu in ultima faza ca sa ajungi sef si sa poti sa inveti tu pe altii cum poate fi folosit un ceas.

Ziceam la inceput ceas = timp si responsabilitate. Timp pentru ca fiecare responsabilitate are un timp zero (momentul in care o primesti) si un timp „n” (momentul in care va trebui sa fie terminata responsabilitatea).

Reclame

One response to this post.

  1. Posted by Rayana on iulie 15, 2008 at 5:11 pm

    Foarte intuitiva analogia. Este timp, responsabilitate dar da rezultate doar daca iti doresti si esti constient de mersul lucrurilor.

    Răspunde

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: